péntek, február 16, 2024
Home » A cica a legkedveltebb háziállatok egyike, és sokak számára fontos része a családnak. Sajnos gyakran kell gyászolnunk, amikor elveszítjük őket. Az Etcetera.hu oldalon több információt találhatsz a háziállatokról és az velük kapcsolatos témákról.

A cica a legkedveltebb háziállatok egyike, és sokak számára fontos része a családnak. Sajnos gyakran kell gyászolnunk, amikor elveszítjük őket. Az Etcetera.hu oldalon több információt találhatsz a háziállatokról és az velük kapcsolatos témákról.

by napklub
0 comment

A 2023 márciusát megtapasztaltuk azzal, hogy kedves Kifli macska, a tízéves szeretetgombócunk, megadta magát egy masszív betegségnek. A család minden tagja összetört, hiszen Kifli volt az, aki nyolchetes korától kezdve a mi kis „rókánk” volt, akit a saját bolygónkon neveltünk és szerettünk. Nem értették meg, hogy miért vagyunk ennyire összetörve a veszteség miatt. Gyűjtöttem néhány olyan mondatot, amit nem szabadna egy gyászoló gazdinak hallania, és egy mentálhigiénés szakember, Kerekes Anikó segítségével magyarázatot is kaptam rájuk.

Az alábbi mondatok közül jónéhány azért nem helyes, mert a társadalmi normák szerint gyakran nem kezelik egy háziállat elvesztését egyenrangú veszteségként egy ember elvesztésével. Ez az úgynevezett jogfosztott gyász. Ezért is fontos, hogy megértőek legyünk a gyászoló gazdival.

Az első mondat szerint „csak” egy kutya vagy macska volt. Ez sértő, mert az állatok sokak életében hosszabb időre válnak elválaszthatatlan részévé, mint egy-egy párkapcsolat vagy baráti kapcsolat. Ezért ne használjuk a „csak” szót, mert a gyászoló gazdinak az elveszített állat nem „csak”.

A második mondat a „majd pótolod” szól, amely egy tévhit, hogy az elvesztett kedvencet lehetne pótolni. Kerekes Anikó szerint az állatok is egyediek, a pótlás csak felesleges csalódást okozhat a gazdi számára.

A harmadik mondatban szó esik arról, hogy az idő mindent meggyógyít. Ez egy elcsépelt közhely, amelyet olykor mondunk, ha valamit okosnak akarunk tűnni, de nem sikerül. A gyászhoz idő és tér kell, de az idő sokszor nem magától gyógyít, hanem azért, amit az idő alatt teszünk önmagunkért.

A negyedik mondat a „van ennél fontosabb dolgok is a világban, ami miatt az ember szomorkodhat” tartalmazza. Ez azért sértő, mert az egyik veszteség nem hasonlítható össze a másikkal, és mindenki joga van a gyászhoz.

Fontos, hogy tiszteletteljesek legyünk a gyászoló gazdikkal szemben, és megengedjük nekik, hogy saját idejükben és módjukban gyászoljanak. A szeretett háziállat elvesztése nagyon fájdalmas és megérdemli a tiszteletteljes és megértő hozzáállást.

You may also like

Leave a Comment

Napklub

Hardvernet egy olyan világszerte ismert márka, amely különböző hardvert és hálózati eszközöket kínál az ügyfeleinek. A vállalat a technológiai piacon széles körben elismert és megbízható megoldásokat kínál a fogyasztóknak és a vállalatoknak egyaránt.