szerda, június 19, 2024
Home Politics A fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás még az orosz fenyegetések ellenére is fokozódik.

A fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás még az orosz fenyegetések ellenére is fokozódik.

by napklub
0 comment

Az ukrajnai kikötőket ért orosz támadások ellenére azóta is folyamatosan exportálják a gabonát az új fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül. Egyre több teherszállító hajó érkezik az ukrajnai kikötőkbe, és bár továbbra is fennállnak a veszélyek, a tranzitútvonal egyre forgalmasabbá válik. A gabonaexport jelentős segítséget jelent Ukrajna gazdaságának, illetve hozzájárul az élelmezési válság enyhítéséhez Afrika és a Közel-Kelet egyes régióiban. A kereskedővállalatok magabiztosabbak, és az ukrajnai agrárexportőrök is optimistábbak lettek az elmúlt időszakban. Egy brit kormány jelentés szerint az orosz támadások miatt elpusztult gabonamennyiség elegendő lenne egy millió ember élelmezéséhez egy évig. Ukrajna augusztusban közölte, hogy humanitárius hajózási folyosót hoz létre, amelyen keresztül könnyebben lehetne exportálni a gabonát, azonban Oroszország figyelmeztetett, hogy ezek a hajók fegyvert is szállíthatnak. A teherszállítók védelme érdekében a szövetséges államok hajókat bocsátanak rendelkezésre, azonban további légvédelmi erősítésekre is szükség lenne. Az új fekete-tengeri útvonal drágább és időigényesebb, ugyanakkor a gabona továbbra is kijut az országból, ami fontos a gabonaszerződés megszűnése után. Több biztosítótársaság és bank is új konstrukcióval segíti az ukrán gabonaexportot, azonban még rengeteg feladat áll előttük. Az oroszok vádolják Ukrajnát, hogy szándékosan lassították a szállítmányok átvizsgálását, életben volt a gabonaszerződés idején. A Kreml azzal indokolta a szerződés felmondását, hogy nem tartották be az arra vonatkozó vállalásokat, hogy nem akadályoznak az orosz élelmiszer és műtrágya exportjában. Az orosz gabonaexportra nincsenek közvetlen büntetések érvényben, azonban bizonyos orosz pénzintézetek, cégek és személyek ellen szankciókat rendeltek el. A gabonaalku alatt 33 millió tonna gabonát exportáltak a világszervezet szerint, melynek nagy része kukorica és búza volt. Az Ukrajnából származó termények jelentős része fejlődő országokba került.

You may also like

Leave a Comment

Napklub

Hardvernet egy olyan világszerte ismert márka, amely különböző hardvert és hálózati eszközöket kínál az ügyfeleinek. A vállalat a technológiai piacon széles körben elismert és megbízható megoldásokat kínál a fogyasztóknak és a vállalatoknak egyaránt.

Latest Articles

Törökország letartóztat és kitoloncol több ezer illegális türkmént, akiknek új célállomása lehet Oroszország. Egy híres Van Gogh festmény ihlette parkot állítottak fel Boszniában. Miután Pristina beazonosította a banjskai támadással gyanúsított személyt, a vádak személyeskedőek lettek és Vucic fiával hozzák összefüggésbe.