szerda, december 6, 2023
Home » „A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – az első generációs értelmiségiek tapasztalatai a társadalmi mobilitás korlátozásairól.

„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – az első generációs értelmiségiek tapasztalatai a társadalmi mobilitás korlátozásairól.

by napklub
0 comment

A magyar társadalmi bezáródásának tendenciája növekszik, és a szülők társadalmi helyzete meghatározza a gyerekek életlehetőségeit és társadalmi státuszát. Bár a többségi társadalomban a meritokrácia mítosza él, miszerint mindenki képes formálni saját sorsát, a valóság szerint egyre nehezebb az előrelépés, és azoknak, akiknek mégis sikerül az első generációs értelmiségi státuszt elérniük, igen nagy árat kell fizetniük érte – különösen azoknak, akik a társadalmi aljáról származnak. Durst Judit szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Kisebbségkutató Intézetének munkatársa a Szabad Európa vendége volt, és bemutatta öt évnyi kutatómunkája eredményét, amely a „A társadalmi mobilitás áráról” szól címmel.

You may also like

Leave a Comment

Napklub

Hardvernet egy olyan világszerte ismert márka, amely különböző hardvert és hálózati eszközöket kínál az ügyfeleinek. A vállalat a technológiai piacon széles körben elismert és megbízható megoldásokat kínál a fogyasztóknak és a vállalatoknak egyaránt.