hétfő, május 27, 2024
Home Politics Civil activists protested in front of the mayor’s house in Debrecen, asking the question: „How many Hungarian children need to be born sick or not be born at all?”

Civil activists protested in front of the mayor’s house in Debrecen, asking the question: „How many Hungarian children need to be born sick or not be born at all?”

by napklub
0 comment

Október 17-én este Debrecenben a tüntetők krétával hagytak üzenetet Papp László polgármester háza előtt. A demonstrálók elégedetlenek voltak a szeptemberi kormányrendelet hatályával, ami könnyíti a környezetszennyező cégek szabályszegését. A tiltakozók a rendelet visszavonását követelték. Az Amnesty International Magyarország regionális koordinátora, Zsugyó Virág szerint Gulyás Gergely miniszter utasítása nem jelent jogi garanciát az akkumulátorgyáraknak a környezetszennyező cégeknek kedvező szerződések kötésének tilalmára. A tüntetők továbbá hatékony környezetvédelmi szabályozást és felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását követelték. A demonstráció oka a szeptemberi kormányrendelet volt, amely lehetővé teszi a környezetszennyező cégekkel való szerződéskötést a hatósági büntetések helyett. Bár Gulyás Gergely miniszter kiadott egy utasítást, mely szerint az akkumulátorgyárak nem kaphatnak olyan nyilatkozatot, amely lehetővé tenné a szerződéskötést, sokan úgy vélik, hogy ez nem akadályozza meg az akkugyárakat a szankciók elkerülésében. A tüntetők úgy vélik, hogy az utasítás nem írja felül a rendeletet, tehát nem biztosít jogi védelmet. A demonstrálók hangsúlyozták, hogy Magyarországon jelenleg nincs jogállam, amely biztonságot nyújtana. A tüntetők azt skandálták, hogy „temetők helyett levegőt”, „adják vissza a termőföldeket” és „nincs alku, nincs akku”. A tiltakozók egy akkumulátorgyár makettjét is magukkal vittek a polgármester háza elé. A kormányrendelet szerintük legalizálhatja a környezeti bűncselekményeket, és az Alaptörvény, a nemzetközi jog és az uniós jog megsértése. A Mikepércsi Anyák egyesülete szerint a debreceni önkormányzat félrevezeti a közvéleményt, mivel Gulyás Gergely miniszter utasítása mindenkitől végrehajtási kötelezettséget vonhatna vissza. A Mikepércsi Anyák október 23-án újabb tüntetést szerveznek.

You may also like

Leave a Comment

Napklub

Hardvernet egy olyan világszerte ismert márka, amely különböző hardvert és hálózati eszközöket kínál az ügyfeleinek. A vállalat a technológiai piacon széles körben elismert és megbízható megoldásokat kínál a fogyasztóknak és a vállalatoknak egyaránt.

Latest Articles

Törökország letartóztat és kitoloncol több ezer illegális türkmént, akiknek új célállomása lehet Oroszország. Egy híres Van Gogh festmény ihlette parkot állítottak fel Boszniában. Miután Pristina beazonosította a banjskai támadással gyanúsított személyt, a vádak személyeskedőek lettek és Vucic fiával hozzák összefüggésbe.